واردات کالا، ترخیص کالا از گمرک

واردات کالا، ترخیص کالا از گمرک

واردات کالا، مراحل ترخیص از گمرک

در مقالات قبل، سلسله مقاله فرایندهای گمرکی و امور گمرک مربوط به صادرات و واردات را شروع کردیم. مفهوم گمرک و مقررات عمومی، اهداف و وظایف گمرک و چالش های گمرکات ایران را مورد بررسی قرار دادیم. در این مقاله در ادامه مبحث قبلی به واردات کالا و مراحل ترخیص از گمرک می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

لینک قسمت اول (بررسی فرایندهای گمرک مربوط به صادرات و واردات)

 قسمت دوم (فرایندهای گمرکی: نقش گمرک ، اهداف و وظایف)

 قسمت سوم (مشکلات و چالش های گمرکات ایران)

واردکننده کالا

وارد کننده کالا ، شخصی حقیقی یا حقوقی می باشد ، که نسبت به ورود کالاهای مورد مصرف در داخل کشور طبق مجوزهای مربوطه اقدام می نماید و می بایست از مقررات و قانون تجارت کشور خود بطور کامل و از مقررات و قانون تجارت کشور فروشنده نیز مطلع باشد. ( سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران )‏

راه های واردات کالا

  1. واردات از طریق دریائی
    2. واردات از طریق هوائی
    3. واردات از طریق زمینی (جاده‌ای) و یا راه‌آ‎هن

واردات کالا به 4 منظور صورت می‌پذیرد.

ورود قطعی :

منظور از واردات قطعی ، کالاهائی هستند که برای مصرف یافروش سفارش شده و به کشور وارد و با انجام تشریفات قطعی گمرکی ترخیص می‌شوند .

ورود موقت :

ورود موقت نوع دیگری از واردات است و معنای آن اینست که گاهی بعضی از کالاها به منظور معینی موقتاً به کشور وارد می شوند و پس از مدتی که منظور فوق تامین شد از کشور خارج می گردند

کالاهای مرجوعی (اعاده به خارج از کشور) :

کالاهای مرجوعی کالاهایی هستند که :

  1. بدلیل ممنوعیت و یا غیر مجاز بودن و یا عدم تطبیق با مجوزهای مربوطه قابل ترخیص نمی ‌باشند.
    • برای این منظور چنانچه کالا در گمرک مرزی موجود باشد اظهارنامه در دو نسخه تنظیم می‌گردد و مشمول پرداخت هزینه‌های گمرکی است و تحت‌نظر مستمر ماموران گمرک از کشور خارج می‌گردد .
    • چنانچه کالا در گمرکخانه داخلی موجود باشد برای این منظور اظهارنامه در سه نسخه تنظیم می‌گردد و برای مرجوع نمودن کالاهای مجاز مبلغی معادل یک برابر مجموع حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض مربوطه و برای مرجوع نمودن کالاهای غیرمجاز و مجاز مشروط و ممنوع ‌الورود مبلغی معادل یک برابر حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض مربوطه بعلاوه سه برابر ارزش کالا سپرده اخذ می‌گردد که پس از تایید پروانه مرجوعی مربوط توسط گمرک خروجی، سپرده مذکور به صاحب آن مسترد می‌گردد .
  2. بعنوان ورود موقت قبلا به کشور وارد شده‌اند و در پایان مهلت مربوطه برای اعاده به خارج از کشور اظهار مرجوع می‌شوند .

ترانزیت داخلی و خارجی :

  • ترانزیت خارجی عبارت از این است که کالای خارجی به منظور عبور از خاک ایران از یک نقطه مرزی کشور وارد و از نقطه مرزی دیگر خارج شود. این نوع کالاها جزء واردات و صادرات قطعی محسوب نمی شوند.
  • ترانزیت داخلی عبارت از آن است که کالای گمرک نشده از گمرکخانه مجاز به گمرکخانه دیگری حمل و نقل شود مثلاً حمل کالا از یک گمرک مرزی یا داخل کشور به گمرک دیگری در داخل کشور.

واردات کالا، ترخیص کالا از گمرک

تشریفات ترخیص کالا از گمرک

برای ترخیص کالا از گمرک مراحل زیر انجام می‌گیرد :

  1. تنظیم اظهارنامه توسط صاحب کالا یا نماینده قانونی وی همراه با کلیه اسناد و مدارک و مجوزها در صورت لزوم
  2. بررسی اظهارنامه توسط قسمت احراز هویت
  3. مراجعه به بانک جهت پرداخت مبلغ تعیین شده بابت حقوق و عوارض و هزینه‌های گمرکی در اظهارنامه
  4. ارائه فیش بانک به دفتر ژورنال گمرک
  5. مراجعه به قسمت پروانه جهت صدور پروانه سبز گمرکی
  6. مراجعه به دفتر کوتاژ جهت ثبت اظهارنامه
  7. مراجعه به سرویس ارزیابی جهت تعیین ارزیاب
  8. مراجعه به انبار در معیت ارزیاب مربوطه جهت ارزیابی کالا .
  9. ارزیابی کالای اظهار شده ، در این مرحله چنانچه نیاز به ارسال نمونه به آزمایشگاه باشد ، می‌باید به آزمایشگاه مراجعه شود .
  10. مراجعه به دایره ارزش جهت تایید ارزش اظهار شده .
  11. مراجعه مجدد به ارزیاب مربوطه پس از انجام مراحل 9 و 10
  12. پس از امضای ارزیاب ، مراجعه به کارشناس و سپس مسئول سرویس ارزیابی
  13. پس از مهر رئیس سرویس ارزیابی ، مراجعه به دفتر کل انبارها
  14. مراجعه به درب خروج جهت اخذ مجوز بارگیری (در این مرحله اظهارنامه مجددا بررسی و سپس اجازه بارگیری صادر می‌شود)‌
  15. مراجعه به انبار جهت تحویل کالا
  16. مراجعه به درب خروج و پس از امضای دفتر درب خروج ، اقدام به خارج نمودن کالا می‌گردد.

مراحل ثبت سفارش جهت واردات کالا به چه صورت می باشد؟

  1. اخذ پروفرما از فروشنده کالا
  2. آگاهی از تعرفه کالای مورد ثبت سفارش
  3. ثبت نام درسایت وزارت بازرگانی برحسب نوع واردکننده شخص حقیقی و یا حقوقی
  4. اخذ مجوز ورود کالا طبق جدول مقررات صادرات و واردات از سازمانهای ذیربط
  5. مراجعه به معاونت بازرگانی خارجی جهت تکمیل فرم ثبت سفارش

در حال حاضر چند نوع ثبت سفارش وجود دارد؟

  1. در حال حاضر ثبت سفارش کالا به دو صورت بانکی و غیر بانکی انجام میشود که در حالت اول واردکننده براساس نرخ ارز آزاد از طریق صرافی اقدام به حواله ارزی می نماید.
  2. حالت دوم : براساس اولویت بندی گروه کالائی است که توسط دفتر مقررات صادرات و واردات تهیه و تنظیم میگردد که از اولویت یکم تا دهم تعیین شده است که طی آن اولویت اول و دوم ارز مرجع و اولویت سوم تا نهم ارز مبادله ای دریافت می کنند.

انجام امور گمرکی و مراحل ترخیص آن

تنظیم مدارک

پس از دریافت ثبت سفارش از وزارت بازرگانی می بایست نسبت به تنظیم مدارک اقدام نمود .

مدارک برای ترخیص کالا به سه دسته تقسیم بندی می شوند:

دسته اول : مدارک مربوط به کالا

که شامل موارد ذیل است :

1- ترخیصیه

2- قبض انبار

3- بارنامه

4- پیش فاکتور یا پرفورما اینوایس

5- فاکتور

6- گواهی مبدا

7- ثبت سفارش بازرگانی به همراه کد اظهار حمل

8- بیمه نامه در صورت وجود

دسته دوم : مدارک مربوط به صاحب کالا

که شامل موارد ذیل است :

1- اصل کارت بازرگانی (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)

2- اصل کارت ملی (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)

3- کپی تمامی صفحات کارت بازرگانی

4- کپی صفحه کارت ملی مربوط به صاحب کالا (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)

دسته سوم مدارک مربوط به نماینده صاحب کالا

که شامل موارد ذیل است :

1- اصل  و کپی کارت ملی (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)

2-اصل و کپی وکالت نامه محضری (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)

3-اصل و کپی معرفی نامه برای گمرک مربوطه (برای احراز در گمرکات در مراجعه نخست)

4- کپی وکالت

5-کپی معرفی نامه

6-کپی دفترچه بیمه

واردات کالا، ترخیص کالا از گمرک
واردات کالا، ترخیص کالا از گمرک

مرحله اول : ورود اطلاعات

ابتدا در بار اول می بایستی نسبت به کدینگ اقدام نمود . بدین شکل که به بخش کدینگ مراجعه کرده و با ارائه مدارک مربوط به صاحب کالا و نماینده قانونی او که در بالا ذکر شده  نسبت به تکمیل فرمهای مربوطه (فرم الف-ب-ج) و امضاء های لازمه و احراز مدارک در سیستم کدینگ گمرکات نماینده تعریف شود .

در این صورت دو کد به نماینده ابلاغ می گردد که کد اول یک کد نه رقمی مربوط به شرکت مربوطه بوده و کد دوم همان شماره ملی فرد نماینده صاحب کالا می باشد .

تمامی مدارک مربوط به صاحب کالا و وکیل قانونی صاحب کالا در این مرحله احراز گردیده و به مهر احراز شد می بایستی ممهور گردد .

صاحب کالا یا نماینده قانونی وی به بخش (ورود اطلاعات ) مراجعه وبا در یافت فرم اولیه اظهار نامه مبادرت به ارائه اطلاعات در خواستی در متن و ظهر اظهار نامه‌ می نماید ، معمولاً اظهار نامه در داخل شرکت تکمیل می گردد و فقط نرخ تعرفه از گمرک و یا سایت گمرک استعلام می گردد.(توضیح : نرخ ارز هر هفته توسط گمرک اعلام می گردد و تا پایان هفته معتبر است . آن دسته از ارز هایی که نرخ آنها از طریق سایت اینترنتی گمرک ایران اعلام نمی شود ، از طریق گمرک قابل پیگیری است و معمولاً تمامی ازرهای رایج جهان در سالن اصلی گمرک بر روی برد مخصوص الصاق می گردد) . پس از تکمیل اظهار نامه اولیه و تحویل آن به قسمت ورود اطلاعات اظهارنامه وارد سیستم  می شود‏.

درج اظهار نامه مربوط به وارد کننده

قابل ذکر است که اظهار کننده می بایست ارزش کالا و وجوهی را که خود محاسبه نموده به تفکیک در ظهر اظهار نامه مربوط به وارد کننده درج نماید که طبعأ ین ارقام باید با ارقام محاسبه شده بوسیله کامپیوتر یکسان باشد . پس از ورود اطلاعات وهمچنین ورود هزینه های متعلقه به کالا، کاربراظهار نامه موجود در سیستم را از طریق رایانه خود ورایانه مرکزی کنترل و پس از اخذ تائیدیه ، نسبت به ذخیره نمودن اظهارنامه در رایانه کاربر و رایانه مرکزی اقدام می نماید (شماره ذخیره محلی توسط کاربر در قسمت بالی اظهار نامه یادداشت می شود) رایانه مرکزی ضمن ذخیره نمودن اظهارنامه (شماره ذخیره در سرور ) را در خانه شماره 7درج می کند

در مراحل مختلف انجام تشریفات گمرگی، اظهار نامه توسط ین شماره عطف و کد اظهار کننده فراخوانی وعملیات لازم بر روی آن انجام می گیرد. پس از پیان مراحل مذکور،اظهار نامه چاپ و به ضمیمه اظهار نامه دستی به صاحب کالا یا نماینده قانونی وی تحویل داده می شود تا پس از مقابله وکنترل امضاء نماید.پس از تحویل اظهار نامه چاپی می بایستی اصل اظهار نامه کامپیوتری و پیش نویس دستی اظهار نامه در زیر آن ضمیمه شده و در بالای مدارک مربوط به کالا قرار گیرد .

مغایرت در اظهار نامه

(چنانچه در این مرحله مغایرتی مشاهده شود،کاربر توسط شماره ذخیره محلی، اظهار نامه را فراخوانی ونسبت به اصلاح آن اقدام وپس از کنترل محلی وکنترل با سرور، اظهار نامه قبلی را از رایانه محلی خود حذف واظهار نامه جدید اصلاح شده را جایگزین آن میکند. سیستم به ین اظهار نامه جدید شماره عطف جدیدی اختصاص خواهد داد.) پس از این مرحله می بایستی مدارک لاک و مهر شود . به این شکل که به قسمت لاک و مهر مراجعه و پس از منگنه نمودن کلیه مدارک ، مدارک لاک و مهر می شود . سپس کلیه مدارک و اسناد مربوط به کالا  می بایستی به مهر تماماً استفاده شد ممهور گردد .

مرحله دوم : پذیرش اظهار نامه

اظهار کننده اظهار نامه چاپی واظهار نامه دستی را همراه با اسناد ومجوزهای مورد نیاز (بر اساس کدهای مندرج در متن اظهار نامه) وفیش بانکی جهت رسیدگی به قسمت پذیرش اظهار نامه تسلیم می نماید. در این قسمت تعلق اسناد به اظهار و وجود اسناد لازمه به صورت اجمالی مورد رسیدگی قرار می گیرد. مسئولیت صحت مندرجات اسناد و مدارک تسلیمی و کامل بودن آنها به  عهده صاحب کالا می باشد.

پس از فراخوانی اظهار نامه از رایانه مرکزی و اقدام نمودن به عملیات ثبت(کوتاژ)، درصورت مطابقت مندرجات متن اظهارنامه با اطلاعات موجود در رایانه مرکزی،سیستم نسبت به تخصیص یک شماره تحت عنوان شماره ثبت اظهارنامه (کوتاژ) عمل خواهد نمود، در غیر ینصورت اظهارنامه جهت اصلاح یا تکمیل به اظهار کننده برگشت داده خواهد شد. در چنین حالتی اظهار کننده می بیست به واحد ورود اطلاعات مراجعه تا اصلاحات لازم در اظهار نامه وی انجام ویک چاپ جدید تهیه وبکار گرفته شود. کالا از تاریخ پرداخت مبالغ تعیین شده در اظهار نامه، اظهار شده تلقی میشود.

صاحب کالا تا قبل از اختصاص شماره ثبت به اظهار نامه توسط سیستم، حق هرگونه تغییر یا اصلاح اظهار نامه را دارد.پس از پذیرش اظهار نامه کلیه اسناد ارا ئه شده، به استثناء فیش بانکی به اظهار نامه الصاق ولک و مهر میشود. سپس شماره ثبت در محل مربوطه (قسمت(الف)اظهار نامه چاپی) به طور دستی درج و اظهار نامه تنظیم شده همراه با اسناد ضمیمه جهت انجام کنترلهی گمرکی به قسمت ارزیابی ارسال می گردد.

مرحله سوم : کنترل های گمرکی

در ین مرحله ارزیابی فیزیکی کا لا انجام می شود پس از ارزیابی، ارزیاب نسبت به ظهر نویسی اظهارنامه وکنترل وجوه پرداختی وسیر مقررات اقدام وپس از خاتمه این کنترلها ، متن اظهارنامه را امضاء وآن را به کارشناس سرویس ارزیابی تحویل می دهد . کارشناس مزبور در صورت صحت اظهار، اظهار نامه را امضاء و به رئیس سرویس ارزیابی تحویل می نماید رئیس سرویس ارزیابی توسط شماره عطف وکد اظهار کننده که در متن اظهار نامه نوشته شده ویا از طریق شماره ثبت اظهار نامه آن را فراخوانی وبا استفاده از رایانه به ارزیابی سیستمی آن مبادرت نموده، شماره ارزیابی تعیین شده توسط سیستم را به صورت دستی در محل مربوطه (قسمت (ب) اظهار نامه) وارد و اظهار نامه را امضاء میکند.

(چنانچه عملیات ارزیابی منجر به تغییراتی در اظهار نامه شود، رئیس سرویس ارزیابی یا کارشناس مربوطه نسبت به اصلاح اظهار نامه قبلی که منجر به ایجاد اظهار نامه جدیدی خواهد شد اقدام میکند. پس از اصلاحیه یا اظهار نامه متمم در یک نسخه چاپ و جهت امضاء و پرداخت تفاوت به صاحب کالا تحویل داده می شود. رئیس سرویس ارزیابی اظهار نامه نهیی اصلاح شده را ارزیابی سیستمی نموده و پس از درج شماره ارزیابی در محل مربوطه (قسمت(ب) اظهار نامه)، آن را امضاء کرده به واحد صندوق و صدور پروانه ارسال میکند. )

واردات کالا، ترخیص کالا از گمرک
واردات کالا، ترخیص کالا از گمرک

مرحله چهارم : پرداخت و ترخیص

پس از ارزیابی سیستمی و امضاء اظهار نامه توسط رئیس سرویس ارزیابی، اظهار نامه و فیش بانکی به صندوق تحویل می شود. صندوقدار ابتدا اظهار نامه مربوطه را از سیستم فراخوانی و مبلغ فیش ارائه شده را با مبلغ محاسبه شده توسط سیستم در خانه 47 اظهار نامه مقابله می کند و در صورت تائید،رسید صندوق را بر اساس اطلاعات مندرج در خانه های اظهار نامه در رایانه تکمیل، کنترل و تائید،می نماید. پس از آن فیش بانکی از اسناد جدا و نسبت به چاپ پروانه گمرکی اقدام میشود.

پروانه چاپ شده بوسیله مسئول صندوق مهر و امضاء شده، شماره آن در دفتر مربوطه وارد میگردد سپس با اخذ رسید به صاحب کالا تحویل میشود.در صورتی که وسیله حمل خارجی باشد معادل (1۰%) به حساب وزارت راه می بایست واریز نمود که اصل قبض بانکی می بایستی ضمیمه بارنامه گردد و کپی آن برای صدور صورت حساب جهت اطلاع صاحب کالا نزد نماینده صاحب کالا باقی بماند. پس از تحویل برگ سبز گمرکی می بایستی برگ سبز را جهت امضاء به کارشناس مربوطه ارائه و پس از اظهار نظر کارشناس به رئیس سرویس ارزیابی ارائه نمود

در مرحله آخر می بایستی به کارشناس مربوطه در درب خروج مراجعه نمود . در این مرحله کارشناس مربوطه پس از مرور کلی مدارک نسبت به امضاء برگه سبز گمرکی اقدام نموده و اجازه بارگیری کالا را بدین وسیله صادر می کند ( محل امضاء کارشناس معمولاً در پشت و بالای برگه سبز گمرکی است)

صدور بیجک :

پس از اخذ اجازه بارگیری می بایستی به انبار مراجعه کرد و نسبت به صدور بیجک اقدام نمود . بدین صورت که پروانه گمرکی(برگه سبز گمرکی) به همراه یک کپی از آن  تحویل متصدی مربوطه می گردد و متصدی مربوطه پس از محاسبات و کنترل های لازمه اقدام به صدور قبض پرداخت می نماید.

در این مرحله می بایستی به بانک مراجعه نمود و قبض تحویلی پرداخت گردد و به متصدی مربوطه تحویل گردد . پس از آن متصدی مربوطه برگه مربوطه را امظاء می نماید . سپس می بایستی به انبار مربوطه مراجعه نمود و نسبت به تحویل کالا از انبار اقدام کرد . پس از تحویل کالا توسط انباردار مربوطه به کمک کتلپیلار کالا حمل و تا  نزدیکی درب خروج برای بازرسی و ارزیابی نهایی حمل می شود . در این مرحله می بایستی مدارک و اسناد مربوطه به متصدی درب خروج تحویل و کارشناس مربوط برای ارزیابی و بازرسی نهایی کالا تعیین گردد.

پس از بازرسی و ارزیابی نهایی توسط کارشناس مربوطه در صورتی که خروج کالا از نظر کارشناس تعیین شده بلامانع تشخیص داده شود تاریخ خروج کالا از درب گمرک و نام و امضاء صاحب کالا یا نماینده قانونی صاحب کالا ثبت و کالا توسط وسیله ای که شرکتهای حمل و نقل در گمرکات کشور در اختیار افراد قرار می دهند بارگیری شده و از درب گمرک خارج و به انبار صاحب کالا تحویل می گردد.

در ادامه این سلسه مقاله صادرات کالا را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

مکران ماشین زیر مجموعه شرکت ققنوس دریای مکران. حمل و مدیریت کننده هر گونه بار از چین، عمان، امارات به ایران و بالعکس با مناسب ترین قیمت می‌باشد.

برای اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید

شماره تماس مستقیم: 989128130592+
برای تماس کلیک کنید

امیر
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *